21.11. - třídní schůzky, 1. stupeň 17.00, 2. stupeň 18.00

Rozvrhy hodin

1. hodina 07.55 - 08.40
2. hodina 08.50 - 09.35
3. hodina 10.00 - 10.45
4. hodina 10.55 - 11.40
5. hodina 11.50 - 12.35
6. hodina 12.45 - 13.30
7. hodina 13.40 - 14.25
8. hodina 14.35 - 15.20
9. hodina 15.30 - 16.15

Kontakty

Základní škola
Ch. G. Masarykové
Lány

Adresa Školní 93,
Lány, 270 61
Telefony škola: 313 502 051
736 752 293
Školní družina: 733 129 617
Školní jídelna: 313 502 046
E-mail: skolazs.lany.cz
Web: skola.lany.cz

Dobrovická muzea s exkurzí do cukrovaru a lihovaru

Datum: 12.11. 2010

Žáci 7., 8. a 9. třídy spojili návštěvu Dobrovických muzeí  s prohlídkou činného cukrovaru a lihovaru.

Hlavním cílem expozice cukrovarnictví je představit historii výroby cukru v českých zemích od jejích prvopočátků. K vidění jsou různé druhy homolí, kostky, kubesy i obří kostka o hraně 1 m. Dozvíte se, co je melasa či sirob a seznámíte se s významnými osobnostmi tohoto odvětví. Nahlédnout Vás nechají i do cukrovrské laboratoře, kde uvidíte krystal sacharózy o hmotnosti 5 kg. Ten je v současné době největší v České republice. Toto vše a mnohé další naleznete v renesančním objektu bývalé sýpky z 16. století. Velké technologické celky a strojní zařízení používané v cukrovarech můžete shlédnout v dalších prostorách, které sloužily jako stodola či kravín.

V další části muzea je představena tradice českého lihovarnictví, jehož počátky spadají do 14. století. Seznámíte se s typy lihovarů od ovocných palíren až po průmyslové lihovary, ale i s jejich výrobky. Znázorněny jsou jednotlivé vývojové fáze výroby lihu, ale také samotné výrobní postupy. Překvapením pro Vás bude historie agroethanolu. Pastvou pro oči jsou také modely lihovarů.

V poslední expozici  jste provedeni vývojem pěstování cukrové řepy v českých zemích, které začalo před více než 200 lety. Seznámíte se s přírodními podmínkami pro růst cukrovky, vzorky osiv, modely řepy, se způsoby sklizně, s metodami šlechtění a světovým významem výroby řepného osiva. Návštěvníkům je nabídnuta exotika z oblasti pěstování cukrové třtiny, kterou si můžete prohlédnout i živou.

Během cukrovarnické kampaně (říjen - listopad) navštívíte i činný cukrovar a lihovar s odborným výkladem průvodce.