Oznámení školní jídelny
Vážení rodiče, žáci i ostatní klienti školní jídelny,
v souvislosti s veřejně diskutovanými změnami ve školním stravování, které jsou součástí vyhlášky č. 310/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů, bychom vás rádi informovali o úpravách, ke kterým dojde ve skladbě našich jídelníčků.
Naše školní kuchyně je na situaci víceméně připravena, protože jsme zapojeni do projektů, které sledují moderní nutriční doporučení vycházející z odborných studií. V základní škole se takový projekt jmenuje Zdravá školní jídelna, mateřská škola se zapojila do iniciativy Skutečně zdravá škola.
Sledujeme stravovací trendy, a tak nás změny spotřebního koše, ani změny nutričních doporučení, nemohou překvapit a ovlivní naše jídelníčky jen kosmeticky.
Pojďme si shrnout základní posuny ke zdravějším stravovacím návykům našich dětí:
V pitném režimu opouštíme vodu přislazovanou ovocným sirupem.
V měsíční skladbě se objeví o dvě bezmasá jídla více. Celkem tedy budeme mít šest bezmasých dnů v měsíci, nepočítaje sladká jídla.
V denní skladbě budeme nabízet strávníkům zeleninu (v jakékoli podobě) bez výjimky ke každému pokrmu.
Podle nutričních doporučení bude vyváženost stravy plněna denně, nikoli souhrnně za kalendářní měsíc.
Nutriční hodnoty by měly být od letošního školního roku posuzovány jako obsah výživových látek v čisté váze použitých potravin. Rozumějte tomu tak, že budeme respektovat jakési DDD – doporučené denní dávky (např. vápníku, nebo rostlinných bílkovin, či vlákniny). Nikdo tedy nenařizuje vařit čočku častěji než doposud.
Ke splnění DDD to však bude nevyhnutelné. Malé každodenní zastoupení luštěniny v obědech je pravděpodobně snesitelnější než vařit hrachovou kaši jako hlavní chod.
Nikdo nebude určovat konkrétní kombinace surovin. Sestavování jídelníčků je ponecháno svobodě jednotlivých kuchyní. Ze spotřebovaných surovin však musí být prokazatelné plnění nutričních norem.
Plánovaná úprava spotřebního koše a metodických pokynů bude pro zařízení školního stravování závazná od 1. 9. 2026. Přechodné období (do tohoto data) umožňuje plynulou implementaci změn, jako například:
Kromě dvou dnů, kdy nabízíme rybu v různých variantách by se v měsíčním jídelníčku měla objevit ještě další dvě jídla z ryb připravená. Takový rybí pokrm bude splňovat doporučenou váhovou normu rybího masa jen částečně. Např.: rybí placičky pečené, tagliatelle s lososem, tuňákový salát, rybí rizoto paella, rybí polévka a podobně.
Tým naší kuchyně se k úpravám staví kladně. Sami jsme podobných změn uvedli v život, resp. v naše jídelníčky, již mnoho.
Teď už jen stačí naučit děti jíst.
Děkujeme za spolupráci 😊.
J. Luska, vedoucí ŠJ