Kompek Kladno
Nový školní rok jsme se žáky osmé a deváté třídy zahájili exkurzí do kladenské rodinné pekárny KOMPEK. Postupně jsme si prošli provozem výroby chleba a běžného pečiva. Měli jsme možnost vidět přímo v akci stroje na výrobu rohlíků, housek, balírnu chleba i laserové značení chleba a dokonce jsme i výborné čerstvé pečivo dostali ochutnat. V druhé části exkurze jsme se dostali do výrobny mraženého pečiva. Dozvěděli jsme se, že pokud se pečivo zamrazí na -8°C a poté na -18°C, tak v něm ustanou všechny biologické pochody a takto podchlazené je pak použitelné neuvěřitelného půl roku. Měli jsme také jedinečnou možnost vlézt do shockeru, což je mrazák s teplotou kolem - 32°C. Na závěr jsme se dostali do části výroby jemného pečiva, kde se nám moc líbilo, nejen proto, že jsme na cestu dostali výbornou koblihu a tvarohovou taštičku. Celou exkurzi jsme absolvovali v pláštích a čepicích, které si mnozí jako trofej odvezli s sebou domů.
K. Malcová